Kesilen kurbanlıkların cinsi bölgelere göre değişiyor

Kurbanda kesilecek hayvanın cinsi bölgelere göre değişiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kıyılarda genelde küçükbaş hayvanlar kurban edilirken, iç bölgelerde ise büyükbaş hayvanlar kesiliyor. Tercihi belirleyen etken ise söz konusu hayvanların o bölgedeki yoğunluğu ve en önemlisi de bölge insanının damak tadı.

Türkiye'nin kıyı bölgesi Akdeniz'de vatandaşlar genellikle keçi kurban ediyor. İç ve doğu bölgelerinde ise tosun ya da inek kesiliyor. Büyükbaş kesmenin vatandaşa sağladığı bazı kolaylıklar da tercihin bu yönde oluşmasına katkı sağlıyor. En az 7 kişinin aynı kurbana ortak olabilmesi, daha fazla et çıkması ve aynı anda 7 kişinin kurbanının tek elden kesiliyor olması tercih sebeplerinin başında geliyor.

Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, son yıllarda kurbanlık tercihinde büyükbaş hayvan kesimine doğru bir kayma olduğunu ifade etti. Büyükbaş besi çiftliklerinin artmasının bunda etkili olduğunu ifade eden Kayacan, ?Büyükbaş hayvan bakımı küçükbaşa göre biraz daha kolay. Bu nedenle yatırımcı büyükbaşa yöneliyor.? dedi. Kayseri'de 227 bin büyükbaş ve 438 bin küçükbaş (392 bin koyun - 46 bin keçi) hayvan nüfusu bulunduğunu belirten Kayacan, ?Bölge insanının damak tadı keseceği kurban cinsinin belirlenmesinde etkili oluyor. Kıyı bölgeleri genellikle küçükbaş tercih ederken iç bölgeler büyükbaş hayvan kurban ediyor.? diye konuştu.

Kayseri ve civarında son 2-3 yıldır küçükbaş koyun sayısında artış olduğunu belirten Kayacan, bunda bakanlığın uyguladığı ?halk elinde koyun ıslahı projesi'nin etkili olduğunu kaydetti. Kayacan, ?Bu proje, anaç koyunların kesilmemesini sağlıyor. Bakanlık her doğan kuzuya 35 lira para ödüyor. Her bölgede farklı koyun ırkları destekleniyor. Mesela bizim İç Anadolu bölgesinde Ak Karaman ırkı destek görüyor.? şeklinde konuştu.

ERKEK HAYVANLAR KURBAN EDİLSİN

Kurbanda gebe hayvanların kesilmesi, ülke ekonomisi ve hayvan ırkının devamı açısından önemli zararlara yol açıyor. Bunun önlenmesi için üreticilere ve kurban kesecek kişilere önemli görevler düşüyor. Öncelikle hayvanın gebe olduğunu bilen üreticinin dişi hayvanını pazara getirmemesi isteniyor. Vatandaşlar da kurbanlığın gebe olup olmadığını araştırması gerekiyor. İlerlemiş gebelikler veterinerler tarafından el ve gözle muayene sonucu belirlenebilirken erken gebelikler ise ultrason cihazı yardımıyla anlaşılabiliyor.

Dişi hayvanların kurban edilmemesi konusunda vatandaşları uyaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kayacan, ?Dişi hayvanın kesilmesi ülke ekonomisine zarar getiriyor. Çünkü bir sonraki sene yeni doğacak hayvanın anası kesiliyor. Bu noktada vatandaşlar erkek hayvanlara yönelsin.? dedi. Müdürlük bünyesinde şu anda ultrason cihazının bulunmadığı belirten Kayacan, bu açığı gördüklerini ve cihaz alımı için girişimde bulunduklarını söyledi. Ultrason cihazı açığının Türkiye genelinde de olduğunu ifade eden Kayacan, ?Seneye kurban pazar yerlerine bu cihazı da koyacağız inşallah.? ifadelerini kullandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kayacan, kurban arz talep arasında bir denge olduğunu ve bu sene hayvan bulma sıkıntısının yaşanmayacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber